'OBAVEZA SRBIJE'

Dačić usporedio Stepinca i Hitlera, Stieru izvukao djeda

12.02.2017 u 20:36

Bionic
Reading

Srbija drži pruženu ruku i otvorena vrata za dijalog s Hrvatskom, ali neće pljeskati podizanju spomenika kardinalu Alojziju Stepincu i rehabilitiranju ustaštva u Hrvatskoj, izjavio je u nedjelju srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. 'Hitler je za Nijemce simbol zla, nemoguće je da su (Ante) Pavelić i (Alojzije) Stepinac heroji mira. Ako je to uvjet za dijalog sa Hrvatskom, nikoga za to neće naći u Srbiji', rekao je Dačić na redovitoj konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova

On je u četvrtak 'žalosnim' nazvao podizanje spomenika Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv.

Zbog toga ga je u subotu oštro kritizirao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je Dačića nazvao 'komunističkim aparatčikom' i odbio njegov prijedlog za bilateralni susret. Dačić kaže da je, unatoč Stierovu porijeklu, bio spreman za razgovor.

'Moji su se borili protiv fašista, a njegov djed je bio ustaški pukovnik. Ja razumijem njegovo reagiranje, ali mi to nije smetalo da razgovaramo i da vodim dijalog s njim', rekao je Dačić.

Istaknuo je da su vrata Srbije otvorena i da Beograd želi dijalog sa Zagrebom, ali tome ne može voditi rehabilitacija zločinaca i genocida.

Poručio je da ne želi polemizirati s hrvatskim dužnosnicima, ali kaže kako je obaveza Srbije da reagira na rehabilitiranje ustaštva u Hrvatskoj, kao i obaveza Hrvatske kao članice EU-a.

'Stepinac anđeo mira? Nemojte, molim vas. To je uvreda za sve koji su stradali u NDH', istaknuo je Dačić i dodao da Hrvatska može 'podizati i spomenike Hitleru, Himleru, Gebelsu..., ali neka nas ne tjeraju da tome aplaudiramo'.

Stier: Hrvati neće pasti na provokacije iz Beograda

Hrvati neće pasti na provokacije i moraju ostati mirni, rekao je u nedjelju ministar Stier ocijenivši da kanal za dijalog sa Srbijom treba ostati otvoren, ali je očito da to nije sadašnji šef diplomacije Ivica Dačić koji Hrvatsku optužuje za fašizaciju.

Davor Ivo Stier u Dnevniku HTV-a Autor: Vlada RH

U središnjem dnevniku HRT-a Stier je komentirao novi val optužbi iz Beograda, podsjetivši da je kardinala Alojzija Stepinca 1998. u Mariji Bistrici proglasio blaženim sveti Ivan Pavao II.

'Što će sada Dačić reći, da je sveti Ivan Pavao II. proglasio blaženim ratnog zločinca (...) da je sveti Ivan Pavao II. fašist', zapitao je Stier. Smatra da Dačića ne zanimaju činjenice već želi nametnuti, po onom pstarom komunističkom šablonu', ideju o genocidnosti svih Hrvata.

'Moja poruka hrvatskim građanima je da moraju biti mirni. Mi imamo hrvatsku državu, imamo hrvatsku vladu', rekao je Stier i dodao da Hrvati 'neće pasti na te provokacije'.