ne bi bio prvi put

Crne slutnje poljskog ministra: Ne bismo se iznenadili ni sekunde da nas Rusi napadnu

30.04.2024 u 13:33

Bionic
Reading

Poljska je objavila mračno predviđanje vezano uz ruske namjere. Tamošnji ministar vanjskih poslova Radoslav Sikorski je izjavio da se ne bi iznenadio da ruski predsjednik Vladimir Putin napadne državu članicu NATO-a.

U intervjuu njemačkom listu Bild objavljenom u nedjelju, čije dijelove je prenio Newsweek, poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski procijenio je mogućnost da se njegova zemlja u budućnosti nađe na udaru Rusije.

Ruski dužnosnici redovito iznose mogućnost da bi Rusija mogla napasti članice NATO-a kao odgovor na pomoć koju su te zemlje pružile Ukrajini u tekućem ratu. Poljska je čak tvrdila da su ruske krstareće rakete ispaljene na zapadnu Ukrajinu ušle u njezin zračni prostor u par slučajeva.

Poljska 'uopće ne bi bila iznenađena' da Rusija napadne, ali će na kraju izgubiti jer je mnogo slabija od Zapada, rekao je Sikorski.

'Rusija je napadala Poljsku mnogo puta u 500 godina naše povijesti', dodao je i istaknuo da će u ovom scenariju Rusija izgubiti, jer smo mi, Zapad, daleko moćniji od Rusije.

Naglasio je važnost pobjede Ukrajine u obrambenom ratu koji vode s Rusijom.

'Imamo izbor: ili imamo poraženu rusku vojsku izvan granica Ukrajine ili pobjedničku rusku vojsku na granici s Poljskom. I ono što bi Putin tada napravio je ono što je Hitler učinio s Čehoslovačkom; uzeo bi industriju i ljude u Ukrajini i mobilizirati ih da nastave', rekao je Sikorski koji smatra da je bolje zaustaviti Putina u Ukrajini, 500 do 700 kilometara istočno od Poljske.

Na pitanje da procijeni hoće li članice NATO-a u budućnosti možda biti napadnute od strane Rusije, Sikorski je rekao da njemački političari 'prihvaćaju činjenicu da će Rusija biti spremna tek za četiri ili pet godina - a do tada će Njemačka također biti spremna'.

'Ali stvar je u tome da prije nego što Rusija dođe do Njemačke mora proći kroz nekoliko drugih zemalja', dodao je Sikorski.