čuda i političari

Biden: Htio sam kupiti Trumpovu Bibliju samo da vidim koji je to vrag

24.04.2024 u 09:30

Bionic
Reading

Predsjednik Biden ismijao je u utorak bivšeg predsjednika Trumpa koji je prošlog mjeseca počeo prodavati Bibliju

Biden je tijekom posjeta Trumpovoj rodnoj državi Floridi direktno rekao da je on kumovao odluci Vrhovnog suda koja je otežala dostupnost pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je ukinuta njegova ustavna zaštita na osnovi presedana iz presude Roe protiv Wadea.

'Odluku u slučaju Dobbs opisao je kao čudo', rekao je Biden, praktični katolik, o Trumpu, referirajući se na presudu Vrhovnog suda iz lipnja 2022., kojom je okončan slučaj Roe protiv Wadea.

'Možda dolazi iz one Biblije koju pokušava prodati. Skoro sam kupio jednu samo da vidim koji je vrag unutra', dodao je Biden, nasmijavši publiku. 'Ljudi, to nije bilo nikakvo čudo. Bio je to politički dogovor koji je sklopio s evangeličkom bazom Republikanske stranke kako bi okajao svoje moralne i karakterne mane u zamjenu za obvezu da imenuje suce Vrhovnog suda koji bi ukinuli presedan iz slučaja Roe.'

U ožujku, u danima koji su prethodili Uskrsu, Trump je promovirao Bibliju 'Bog blagoslovio SAD'. Bivši američki predsjednik i izvjesni republikanski izazivač na izborima koji će se održati potkraj godine poticao je pristaše da kupe Bibliju po cijeni od 60 dolara, nazvanu po pjesmi Leeja Greenwooda koja se svira na Trumpovim skupovima.

'Ponosan sam što podržavam i potičem vas da nabavite ovu Bibliju. Moramo natjerati Ameriku da se ponovno moli', rekao je Trump u videu promovirajući je.

New York Times objavio je da Trump nije osobno prodavao Bibliju, ali je dobivao tantijeme od kupnje.

Trump se često predstavlja kao branitelj kršćanskih vrijednosti, a tvrdio je i da demokrati progone kršćane. No neki su ga konzervativci kritizirali zbog komodificiranja Biblije tijekom Velikog tjedna.