MODERNA TEHNOLOGIJA

Šveđani testiraju metodu usporavanja prometa koja se odavno koristi u Hrvatskoj

08.12.2016 u 06:52

Bionic
Reading

Tvrtka Edeva osmislila je sustav usporavanja prometa vrlo sličan onome što se svakodnevno može susresti na svim hrvatskim cestama

Edeva Actibump ime je sustava koji je dizajnirala švedska tvrtka Edeva, a čiji je razvoj naručila općina Linköping u Švedskoj. Dosad je instaliran u spomenutoj općini na tri lokacije, na mostu Öresund te još nekoliko mjesta u Švedskoj.

Sustav radi računalno tako da pred automobilom vozača koji vozi preko dozvoljenog ograničenja brzine na odabranom mjestu otvara svojevrsnu rupu na cesti.


Dakle, nešto što je na našim cestama svakodnevica vozača i onih koji su prebrzi i onih koji voze ispod ograničenja brzine. Razlika između klasične rupe i Actibumpa jest u tome što cesta za vozača koji poštuje ograničenje brzine ostaje ravna te on tako, što nije slučaj kod klasičnog ležećeg policajca, ne usporava i tako štedi gorivo jer vozi slično kao na otvorenoj cesti.

Na mostu Öresund Actibump je smanjio broj vozača koji voze preko ograničenja za 95 posto te buku za pet decibela. Edeva ne navodi jesu li ispitivali štetnost Actibumpa za gume, kotače i ovjes automobila koji pređu preko njega kad se uključi.