URADI SAM

Kako jeftino pojačati zvuk na mobitelu

01.02.2013 u 00:04

Bionic
Reading

Zvuk sa zvučnika koji su ugrađeni u pametne telefone često nije baš najbolji. Mi vam nudimo nekoliko jeftinih i jednostavnih ideja za pojačavanje tog zvuka

Većina korisnika pametnih telefona svjesna je činjenice da njihovi uređaji nisu namijenjeni reprodukciji glazbe putem ugrađenog zvučnika.

Da, on postoji, ali kvaliteta mu baš i nije neka.

No, postoje situacije u kojima bi reprodukcija glazbe s pametnog telefona mogla dobro doći.

U takvim se situacijama korisnici suočavaju s dva problema - zvuk je loš ili je previše tih.

Kako riješiti taj problem?

Ekipa Lifehackera isprobala je nekoliko priručnih i jeftinih rješenja koja se na internetu navode kao korisna prilikom pojačavanja odnosno poboljšavanja zvuka.

Priručni zvučnici od papirnatih čaša

Priručne zvučnike veoma je jednostavno napraviti. Dovoljno je uzeti dvije papirnate čaše (poput onih u kojima se kupuje kava ili voda na automatu).

Iako se vodi rasprava je li bolje slušalice umetnuti kroz sredinu dna ili sa strane, to u konačnici ovisi o osobnom odabiru.

Nakon što razrežete škarama ili nožem utor na čaši i umetnete slušalice, uključite ih u pametni telefon i pustite glazbu.

Konačni rezultat:
dvije čaše daju stereo zvuk koji je ipak nešto tiši nego bez ikakvih pomagala, pa ovakav 'sustav' preporučujemo ukoliko glazbu slušate u tihoj prostoriji.

Keramička šalica

Keramička šalica trebala bi poslužiti kao pojačivač zvuka. Dovoljno je uključiti glazbu i ubaciti pametni telefon u šalicu.

Konačni rezultat: iako sam zvuk nije dobio na jačini, bio je oštriji i bolje kvalitete.

Rola toaletnog papira

Ne, ne morate uzeti cijelu rolu. Dovoljno je uzeti kartonski dio i staviti ga na uređaj tako da prekriva zvučnik.

Konačni rezultat: kod užih uređaja koje bi se moglo ubaciti u rolu, rezultat je sličan kao kod šalice. Međutim, pametni telefoni nisu poznati po malim dimenzijama, pa je tako navlačenje role gotovo nemoguće.

Lijevak od papira

Omotajte list papira oko pametnog telefona tako da se širi prema van - poput lijevka.

Konačni rezultat: lijevak je omogućio jači i čišći zvuk. U načelu, što je lijevak veći zvuk je bolji, ali i običan A4 papir će poslužiti.

Keramička zdjelica

Tanjur ili zdjelica, nije bitno. Glavno da je keramičko i da ima oblik zdjele kako bi se zvuk mogao dobro odbijati od stranica. Kao i kod šalice, dovoljno je ubaciti pametni telefon u zdjelu.

Konačni rezultat:
kvaliteta zvuka je u redu i dobro se čuje. Što je zdjelica dublja to je i zvuk nekako jači.

Staklena čaša

Ovaj trik možete isprobati i ako vam se čini da vam je alarm na pametnom telefonu previše tih. Jednostavno ubacite pametni telefon u staklenu čašu.

Konačni rezultat: da, zvuk je glasniji, ali kvaliteta nije najbolja. Zbog oblika čaše javlja se jeka pa dojam nije najbolji.

Kartonski zvučnik

Slično kao i kod papirnatih čaša, karton može poslužiti kao pojačivač zvuka. Dovoljno je odrezati komad kutije i oblikovati ju tako da prijanja uz gornji dio pametnog telefona na kojem je smješten zvučnik. Karton mora biti oblikovan poput lijevka kako bi se zvuk mogao širiti.

Konačni rezultat: nije loše. Kvaliteta zvuka ne mijenja puno i dobro se čuje u cijeloj prostoriji.

Papirnata čaša

Iako je problematično pronaći papirnatu čašu u koju u potpunosti stane telefon i one nešto manje od telefona mogu poslužiti svrsi. Kao i kod staklene čaše, odnosno šalice, dovoljno je ubaciti telefon u papirnatu čašu.

Konačni rezultat: keramika i staklo mogu se sakriti pred običnom papirnatom čašom. Zvuk je uvjerljivo najjači u odnosu na druge isprobane metode, a i njegova kvaliteta je u rangu kvalitete zvuka prilikom korištenja zvučnika bez vanjskog napajanja.

Testiranje ovih priručnih zvučnika nije provedeno nekim znanstvenim metodama. Možete ih sami iskušati i vidjeti koja vam najbolje odgovara ili, ako ste izumiteljski nastrojeni, osmisliti svoju.