'S ONE STRANE'

Zrinko Ogresta se božićnom čestitkom zamjerio Ivoni Juka

29.12.2015 u 16:09

Bionic
Reading

Redatelj Zrinko Ogresta mailom je čestitao Božić brojnim suradnicima i novinarima tako da mu je kao čestitka poslužio plakat novog filma 'S one strane', a preko kojeg je ispisao svoje želje. To mu je zamjerila Ivona Juka pa je na sve adrese, na koje je Ogresta poslao čestitku, dala svoj odgovor

Novi film našeg nagrađivanog redatelja Zrinka Ogreste, 'S one strane' trenutačno je u postprodukciji, a on je upravo uz plakat filma svim svojim kolegama i suradnicima poželio sve najbolje za blagdane. Čestitka s plakatom filma i ispisanom porukom 'Sretan Božić! Zrinko' očito nije bila po ukusu redateljice Ivone Juka koja je oštro reagirala na čestitarski mail uz odgovor koji je uključivao sve na mailing listi. Odgovor prenosimo u cijelosti.

'​Gledam čestitku i zbunjena sam. Mislim, ne bi palo na pamet poslati plakat mog filma i na njemu napisati Sretan Božić, čak da sam režirala 'Divan život', nekako... Ma, ne!, ne bi mi palo na pamet ni da sam režirala Betlehem 1, 2 i 3. Ne razumijem koja je poruka? Da nam i preko praznika (pardon, 'blagoslovljenog Božića') ne padne u zaborav da je film u Berlinu? Ili? A možda ipak postoji logično objašnjenje za ovo... Jes!, pa, da! Možda je netko od kolega hakirao Zrinkov mail, ljubomoran k'o pas što je Zrinko u Berlinu i onda je drhtavom ručicom preko Zrinkovog filmskog plakata na kojem je logo berlinskog festivala ispisao Sretan Božić Zrinko, znajući da je to prikladno za Božić kao da nam Kerum pošalje svoju sliku u novom merdži. Sa subjectom: Blagoslovljen Božić.

Pa.., u svakom slučaju, - sretan Božić i Vama. :) ( namjerno neodređeno, ako je netko od kolega u pitanju ). Naravno, sretni praznici svima. Smješkam se. Fora. A možda i nije. Ivona Juka'

Ovakvom reakcijom ostao je zatečen i sam Zrinko Ogresta koji nam je kratko kazao kako se očito nije shvatila bit čestitke.

'Jedino što znam jest da bez Boga ne bi bilo ni mog filma koji se i zove 'S one strane'. Pa tko želi shvatiti, shvatit će', kratko nam je rekao Zrinko. Upravo je film 'S one strane' uvršten u projekcije na Berlinaleu u veljači, a Ogresti je ovo prvi film nakon hvaljenih 'Projekcija' iz 2013. godine.

Ivona Juka ove je godine osvojila kritiku i javnost svojim filmom 'Ti mene nosiš', a u intervjuima često bez suzdržavanja izražava svoje mišljenje i stavove, a u blažem tonu je komentirala i cijelu situaciju.

'Zrinko Ogresta je dobar redatelj i vjerujem da je napravio film koji zaslužuje biti u Berlinu ili bilo kojem drugom svjetskom značajnom festivalu. Uostalom takve filmove radi već godinama. I to je vijest, a ne naša kratka prepiska. Što se tiče napisanog, nema pretjerivanja, pročitajte ponovo, pa ćete vidjeti da je zbunjenost koju izražavam opravdana. On nije poslao press release, već Božićnu čestitku. S predmetom: 'Blagoslovljen Božić.' Ovih dana ako primate čestitku čak od proizvođača koji vam prodaju svoje proizvode nećete primiti čestitku s najnovijim modelom proizvoda preko kojeg će ispisati Sretan Božić, svi znaju da je to neukusno i da nema konekcije s vašim, mojim ili nečijim sretnim Božićem. Stoga čak i takvi, kojima niste bitni osim kao regularni potrošač, stave neku neutralnu sliku i doslovno vam čestitaju što vam već čestitaju, - Božić ili praznike. Jako mi je drago što je još jedan naš film nastavio uspješan proboj na festivale, ali to nema veze s Božićnom čestitkom, niti 'blagoslovljenim Božićem' kako se navodi u predmetu maila.'