trojac profesionalaca

Male tajne velikih majstora: Članovi žirija MasterChefa imaju tri savjeta za sve one koji kuhaju

04.01.2023 u 21:01

Bionic
Reading

Još jedna sezona gastro spektakla na Novoj TV je iza nas. Stjepan Vukadin, Damir Tomljanović i Melkior Bašić, rado dijele praktične savjete o kuhinji. Za tportal su izdvojili neke od neizostavnih radnji prilikom kuhanja, bilo da je riječ o amaterskoj ili profesionalnoj pripremi hrane

Mnogim gledateljima tijekom praćenja 'MasterChefa' neke tehnike kuhanja se čine prezahtjevna, a niti ne posjeduju svu aparaturu koja se koristi u emisiji. No svaka sezona popularnog kulinarskog showa donese neke 'zlata vrijedne' informacije, savjete koje vrijedi zapamtiti. Svi smo nekada prekuhali rižu, presolili juhu prepržili začine i napravili razne druge greške u kuhanju. Odlična stvar je kad chefovi odluče podijeliti svoje savjete.

Stjepan Vukadin:

  1. Najbitnije je kuhati s ljubavlju, ako nema gušta dok se kuha, rezultat moze bit prosječan ali ne i savršen
  2. Uvijek održavati kuhinjsku opremu, a tu prvenstveno mislim na alat koji se najviše koristi - nož. Nikad ga ostavljat u sudoperu, prati vrućom vodom ili ne daj Bože u prelici za suđe. Te stvari mogu uništiti i najskuplji nož.
  3. Improvizirajte! Često se ljudi slijepo drže recepta, pa čak i u slanim jelima. Dajte si oduška, pustite mašti na volju. Nekad će biti fijasko, ali u većini slučajeva puni pogodak. Budite kreativni!

Damir Tomljanović

  1. U kuhinji se uvijek mora paziti na sigurnost na radu
  2. Jako je važno održavati higijenu
  3. Također pripaziti i na ispravnost namirnica, jer bez ova tri koraka nema ni uspješnog kuhanja

Melkior Bašić

  1. Kuhati s puno ljubavi (pažnje, promatrati namirnicu kako se ponaša i slično) i treba imati poštivanja prema namirnici
  2. Napraviti plan kuhanja unaprijed (u glavi) i imati cijelo vrijeme kontrolu što se događa i znati što je sljedeći korak
  3. Uživati

Tijekom dosadašnjih emisija zadnje sezone, gledatelju su mogli čuti mnoge korisne savjete koje su chefovi dali natjecateljima prilikom pripreme hrane.

Evo što smo mogli naučiti od MasterChef chefova

MUŽAR
Kad se radi u mužaru, prvo se stave sve suhe stvari i krenu se drobit, a onda pred kraj se doda ulja koliko treba, kako bi ga suhe namirnice upile.

PIRE
Ako želite pjenasti pire krumpir, na kraju ga treba razraditi pjenjačom.

TEMELJAC
Kad se radi temeljac povrće ne treba guliti ni čistiti, samo oprati…

PALENTA
Ako želimo kremastiju palentu, u vodu dok se ona kuha, stavi se žlica, dvije vrhnja. Ako primijetite da je palenta pregusta slobodno naknadno možete dodavati vodu ili vrhnja i mascarponea

PATKA I UMAK
Umak mora biti temperiran, a ne vruć kad se prelijeva preko mesa, jer se ona time kuha i mijenja boju mesa.

KOTLETI
Janjeće kotlete treba staviti na vrelu tavu kad se peku, jer onda ostaje njihova sočnost.

MESO
Pileći file se prvo peče na tavi zatvoren sa svih strana da bi kožica postala što hrskavija a onda se stavi u pećnicu na 73 stupnja. Potom se izvadi i stavi se sa strane da se odmara. U tom stanju će se dignuti temperatura mesa za 2 stupnja, jer toplina probija i tada dođe temperatura do 75 stupnjeva i tad je meso termički ispravno i sigurno za konzumirati

RIŽOTO
Kad radite rižoto s povrćem koje je škrobasto (grah, bob, grašak…), treba paziti na količinu koju stavljate u rižu zato što i riža ima svoj škrob. Ako ga stavite previše, dobit ćete teško jelo puno škroba.

POVRĆE S OPNOM
Bilo koje povrće s opnom, bob, slanutak, grah, kukuruz, kad se miksa i radi se juha ili pire, treba se procijediti.

NOŽ
Čak i jedna noć provedena u sudoperu može imati štetne posljedice po noževe. Najbolje ih je oprati u sudoperu odmah nakon uporabe, u mlakoj vodi i osušiti krpom. Za pranje je dovoljna tek koja kap deterdženta.

JABUKA
Protiv oksidacije jabuke koristimo limunov sok.

PAČJA PRSA
Pačja prsa se peku na hladnoj tavi, prvo na stranu koze bez dodataka masnoće.

SENF U SAFTU
Meso se ne smije mazati senfom prije pečenja, eventualno malo, zato što senf gori. Nekad se senfom mazao biftek i držao u ulju, dakle može se koristiti za marinade, tekuće, no onda ga treba ili skinuti ili peći na niskoj temperturi. Dakle, može se raditi s njim no treba s njim znati raditi.