top šest

Bez obzira koliko često kuhate, ove namirnice je dobro baš uvijek imati u zamrzivaču

20.11.2022 u 20:41

Bionic
Reading

Svejedno je želite li pripremiti obrok ili sačuvati određeno voće i povrće dok su na vrhuncu sezone, ove su namirnice koje je baš uvijek dobro imati u zamrzivaču. Naime, prema riječima kuhara, njihovu zalihu itekako se isplati obnavljati

Zamrzivač je puno više od mjesta u kojem skladištite kockice leda i sladoled. Također je odličan za pohranjivanje hrane koju voli vaša obitelj, ali i čuvanje zdravih sastojaka koji vam pomažu da brzo složite hranjive, zdrave i ukusne obroke.

Kad je riječ o smrznutim namirnicama koje biste uvijek trebali imati pri ruci, stručnjaci za hranu preporučuju da razmišljate strateški. Ključno je imati hranjivu hranu u kojoj uživate i koju volite. U protivnom će ona stajati u zamrzivaču i zauzimati mjesto sve dok ne postane neupotrebljiva.

U obzir svakako uzmite i sezonske uvjete: zamrznite svoju omiljenu sezonsku hranu kako biste u njoj mogli kasnije uživati. Ljetne breskve zimi? Za to se svakako isplati napraviti mjesta.

Špinat

Smrznuti špinat zdravo je povrće koje je odlično imati pri ruci kada ne stignete u trgovinu, nemate puno vremena za kuhanje ili pak želite nutritivno obogatiti brzi obrok. Špinat je također dobrodošao dodatak jelima kao što su tjestenina, juhe ili variva, a izvrsno ga je pripremati i kao kremasti umak s mlijekom.

Osim špinata, vrlo je korisno zamrznuti sve svježe proizvode koji nemaju dug rok trajanja, osobito ako znate da ih nećete moći iskoristiti na vrijeme. Na taj način smanjit ćete bacanje hrane, a povećati dostupnost omiljenih namirnica.

Domaći temeljac

Još jedna bitna stvar u zamrzivaču je domaći temeljac. Možete odabrati piletinu ili govedinu, ali i onaj povrtni, napravljen od ostataka povrća. Takav temeljac obiluje kalijem, a možete ga pripremiti od krumpira s cijelom glavicom luka i mrkvom ili celerom. Domaći temeljci odličan su način obogaćivanja variva i umaka, a osim bogatijeg okusa, svakom jelu daju niz nutritivnih prednosti.

Voće na vrhuncu sezone

Zamrzavanje voća, poput bobičastog voća ili breskvi, kada je na vrhuncu sezone pametan je potez. I nemojte zanemariti rajčice, pogotovo ako ih imate previše kada im je sezona dozrijevanja. Bit ćete sretni zbog toga u zimskim mjesecima. Smrznute rajčice možete dodavati jelima izravno iz zamrzivača, bez odmrzavanja, domaćoj pizzi, tjestenini...

Orašasto voće

Spremanje svježe ubranih orašastih plodova u zamrzivač radi se zbog praktičnosti, ali i uštede novca. Najbolje ga je kupiti u sezoni branja u većoj količini, a potom spremiti u zamrzivač i koristiti po potrebi. Orasi i lješnjaci, naprimjer, bit će sjajni za pečenje kolača, ali i za slane recepte.

Meso

Vrlo je praktično i isplativo kupovati veće pakete mesa, poput pilećih bataka, te ih spremiti u zamrzivač u manjim paketima, dovoljnim za jedan obrok. Također možete zamrznuti već pečeno meso te ga kasnije upotrijebiti u drugom obroku. Naprimjer, komadići govedine ili svinjetine te ostatci pečene piletine dobro će doći i nadjevima i mesnim okruglicama.

Unaprijed pripremljena jela

U zamrzivač je dobro pospremiti jedno ili dva omiljena jela. Bilo da je riječ o lazanjama, curryju, sarmi, gulašu ili mesnom umaku, razveselit ćete se što ga imate pri ruci kada vam se iznenada promijene planovi ili ste jednostavno preumorni za kuhanje. Uz to, u zamrzivač možete strpati pizzu, tortilje, kiflice, knedle...