raj za nepca

Ako itko zna dobro skuhati tjesteninu s mesom, to su Dubrovčani, a ako još niste probali 'šporke makarule', ne znate što propuštate

03.02.2023 u 10:27

Bionic
Reading

U jednom od naših najljepših gradova počinje Festa svetoga Vlaha. Proslava dana zaštitnika Dubrovnika neprekidno se od 972. obilježava 3. veljače, a prate je i ukusni zalogaji. Ovo je jelo koje zasigurno zaslužuje pronaći svoje mjesto na kućnom meniju

Tipično dubrovačko jelo za hladne, zimske dane, ali i vrijeme fešta i slavlja su 'šporki makaruli'. Ukusna tjestenina s umakom od mesa, koje su dubrovački gospari pripremali u vrijeme obilježavanja dana sv. Vlaha, pokazuje izravan utjecaj talijanske kuhinje i veliku ljubav koju Dubrovčani gaje prema ukusnim i za nepca neodoljivim jelima.

Kako na svojim službenim stranicama navodi Turistička zajednica grada Dubrovnika, ovo jelo ime je dobilo zbog načina posluživanja. Naime, kad bi se pojeo umak s komadima mesa, posljednje goste dočekala bi samo tjestenina ('makaruli') prelivena makom ('šporkana').

Potrebni sastojci za 5 osoba:

  • 0,8 kg govedine (ili junetine-meso bez kostiju)
  • 0,10 kg svinjske masti mast (svinjska)
  • 0,5 kg luka luk
  • 40 g pasirane rajčice (može iz konzerve)
  • 1 dl crvenog vina
  • Pola šake peršina (u listu)
  • Jedan režanj češnjaka
  • Na vrh žličice cimeta
  • Malo klinčića
  • 1/4 lovorovog lista
  • 0,5 kg makarula (tjestenina)
  • 0,05 kg sira (po mogućnosti domaći – ovčji ili kozji)
  • Malo papra i soli

Priprema:

Meso od tetiva i masnog tkiva narežite na kocke (veličine 1,5 x1,5 cm). U posudi zagrijete svinjsku mast, kada zavrije dodajte sjeckani luk. Kad luk postane staklast dodajte kockice mesa. Ostavite da se pirja dok tekućina iz mesa potpuno ne ispari.

Zatim dodajte pasiranu rajčicu i ostavite da još kratko prokuha. Zalijte vinom i i tekućinom (toplom vodom). Povremeno miješajte ostavljajući da stalni pirja u posudi bez poklopca.

Dodajte dodaju sjeckani peršin i češnjak, cimet, klinčić, lovorov list, papar i sol. Nakon toga ostavite da se i dalje lagano pirja oko dva sata, ovisno o tvrdoći i količini mesa, uz povremeno dolijevanja malo vrele vode.

Kuhani i ocijeđeni makaruli lagano se operu mlakom vodom, dobro ocijede, preliju rastopljenom mašću, izmiješaju, a zatim pomiješaju s mesom i umakom. Nakon toga jelo treba odstajati deset do petnaest minuta kako bi se što bolje sjedinilo. Zatim možete poslužiti posuto domaćim struganim ovčjim ili kozjim sirom.