ZAJČEVI DANI

Svečana izvedba opere Nikola Šubić Zrinjski

06.02.2014 u 15:10

Bionic
Reading

Središnji događaj jubilarnih 20. Zajčevih dana kojima se obilježava 100. obljetnica smrti Ivana pl. Zajca, bit će svečana obnova njegove opere, glazbene tragedije u tri čina 'Nikola Šubić Zrinjski' što je na programu u subotu, 8. veljače u 19.30 sati, a potom i 10., 11., 12. i 13. veljače u riječkom HNK Ivana pl. Zajca

Predstava pod dirigentskim vodstvom maestra Igora Vlajnića i u režiji Krešimira Dolenčića ujedno je i dio glazbenog programa što ga je riječki HNK tijekom velječe posvetio Lovri pl. Matačiću u povodu 115. godišnjice njegova rođenja.

Premijerna izvedba riječkog 'Zrinjskoga' bila je 2005. godine, a za obnovu je osvježena novim solističkim imenima. Kako je kazao dirigent Igor Vlajnić, riječ je o pjevačima koji su se u nekoliko proteklih godina dokazali spremnima odgovoriti svim izazovima i zadatcima koje ova predstava stavlja pred njih.

U naslovnoj ulozi nastupit će gost Siniša Hapač i to u svih pet izvedbi predstave. Ulogu njegove žene Eve prigodom svečane obnove pjevat će Kristina Kolar, a kasnije će alternirati s Mirelom Toić.. Na svečanoj obnovi će pak ulogu Jelene, njihove kćeri, tumačiti Marijana Prohaska, a u sljedećim izvedbama će se izmjenjivati s Vanjom Zelčić i Ingrid Haller.

U ulozi Lovre Juranića nastupit će Sergej Kiselev, a u ulozi Sulejmana Slavko Sekulić. Mehmeda Sokolovića pjevat će u alternaciji Voljen Grbac i Davor Lešić, dok će u ulozi Levija alternirati Bojan Fuštar i Marijan Padavić. U ostalim ulogama nastupit će tijekom izvedbi Sanjin Mandičić, Dari Bercich, Ivan Zorco, Robert Verzon, Boris Mohorić, Darko Matijašević i Siniša Oreščanin.

Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostimografiju potpisuju Ika Škomrlj i Dženisa Pecotić, oblikovatelj svjetla je Vladimir Kazda, a koreografkinja Sonja Kastl. U predstavi sudjeluju zbor i orkestar Opere te solisti i ansambl Baleta HNK Ivana pl. Zajca.

"Nikola Šubić Zrinjski" zacijelo je najpopularnije hrvatsko glazbeno scensko djelo, koje je, prošlo mnoge kušnje vremena, estetičkih i inih prosudbi, te do danas ostalo jednim od najivođenijih i najljepših hrvatskim opernih djela.

Praizvedba 'Zrinjskoga' kojom je dirigirao Ivan pl. Zajc bila još 4. studenoga 1876. u Zagrebu. U riječkom je HNK-u prvi put izveden 2. studenoga 1946., kao prva predstava tek osnovane Opere.

Dirigirao je veliki maestro Boris Papandopulo, režirao Marko Fotez, a naslovnu ulogu pjevao Milan Pihler, legenda riječkog Kazališta i jedan od najboljih Zrinjskih svih vremena. Kazalište 22. rujna 1953. godine dobiva novi naziv Narodno kazalište Ivana Zajca, kojim se Rijeka konačno odužuje jednom od najslavnijih sugrađana što ih je ikad imala, a danas je to HNK Ivana pl. Zajca.