SVI SRETNI I ZADOVOLJNI

Premijer obećao filmašima: Nema demontaže sustava!

28.02.2017 u 11:07

  • +7

Filmaši kod Plenkovića

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Na sastanku s predstavnicima filmskih redatelja i producenata u Banskim dvorima, premijer Andrej Plenković istaknuo je da Vlada planira nastaviti razvijati sustav podrške audio-vizualnom sektoru. Posebno je naglasio da Vlada nema nikakvu namjeru miješati se u donošenje odluka o financiranju filmova i bilo kojim oblikom utjecaja politike, priopćili su večeras iz Vlade

U suradnji sa svim tijelima HAVC-a, Ministarstvo kulture radit će na otklanjanju uočenih nepravilnosti, od kojih je jedan dio već riješen. Također, u najkraćem roku pristupit će se izboru ravnatelja HAVC-a u punom mandatu, najavili su iz Vlade. 'Istovremeno, pokrenut će se izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima kako bi se potvrdila neovisnost HAVC-a, kao i preciziranje dijela predmetnog Zakona (članak 9.).

Osigurat će se održiv sustav sufinanciranja povrata ulaganja za strane produkcije. Kroz javnu raspravu će se razmotriti je li potrebno dodatno urediti sustav odlučivanja te pitanje sukoba interesa, kao i oportunost transformacije HAVC-a iz javne ustanove u fond ili agenciju, s obzirom da je HAVC jedina javna ustanova koja ne troši sredstva za vlastitu proizvodnju, već sredstva distribuira drugima', stoji u priopćenju.

U izjavi za televiziju N1, redatelj Zrinko Ogresta ustvrdio je da 'premijer izrazito dobro razumije problem'. Plenković je filmašima rekao da 'nema nikakve demontaže sustava', da se ne daju 'impresionirati halabukom' koja je nastala. Osnaženi današnjim sastankom s premijerom, kao i podrškom iz Europe, vjeruju da će problemi vrlo brzo riješiti.

Ogresta je, nadalje, kazao da premijer Plenković zna da je HAVC jamstvo za hrvatsku kinematografiju, čiji je okvir uspostavljen upravo rođenjem te institucije 2008. godine. Nakon toga, snimljen je čitav niz kvalitetnih filmova. Producentica Tamara Babun potvrdila je da 'ova vlada apsolutno razumije važnost sustava za razvoj kinematorgrafije'. Što se tiče problema oko HAVC-a, kazala je da su u pitanju 'tehničke stvari koje se moraju riješiti na instancama koje se time bave'.

Za ministricu Obuljen rekla je da je 'beskrajno kvalificirana za ovu temu' i da će u najkraće moguće vrijeme poduzeti cijeli niz koraka kako se ne bi zaustavila proizvodnja. Filmaši sutra odlaze u Ured predsjednice RH, ali se neće susresti s Kolindom Grabar Kitarović, već s djelatnicima Ureda.

U nastavku možete pogledati konferenciju za novinare nakon sastanka.

Autor: YouTube