KULTURNI VODIČ

Od Balkana do Afrike, od poezije do pandemije: Što sve možete slušati i gledati ovog tjedna

29.04.2024 u 12:36

Bionic
Reading

Prvomajski tjedan bit će bogat za ljubitelje poezije, kazališnih gostovanja i modernog etno zvuka. U nastavku pogledajte pregled kulturnih događaja koje smo izdvojili

Koncert benda Igralom, klub Močvara

U ponedjeljak 29. travnja od 21 sat u Močvari će nastupiti bend nastao u Nišu 2015. Čine ga Mladen Marjanović (gitara), Ivan Cvetković (bubanj i perkusije) te Dimitrije Simović (vokal, bas gitara), na sceni poznat i kao autor svog solo projekta te glazbenik u nekoliko domaćih bendova. Spajaju naizgled nespojivo - rock s tradicionalnom glazbom iz cijelog svijeta, afrički elektronički blues s balkanskim zvukovima - a rezultat je hipnotizirano slušanje i plesanje tijekom cijelog koncerta. Ulaznice su u pretprodaji koštale 10, na dan koncerta stajat će 13 eura, a još više informacija pronađite na stranici događaja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Igralom

Promocija zbirke pjesama Nikole Strašeka + Poetomat u Booksi

Za ljubitelje poezije ovog smo tjedna izdvojili čak dva događaja. U ponedjeljak 29. travnja s početkom u 18.30 u Kinoteka baru, Kordunska 1, održava se promocija pjesničke zbirke 'Leptirići u trbuhu, glave na kolcima' Nikole Strašeka. Sudjeluju Nikola Strašek, Kruno Lokotar i Marija Skočibušić, a uz autora stihove čita Lucija Šerbedžija.

U utorak se u književnom kafiću Booksa pak održava novo izdanje tribine Poetomat, na kojoj će Lara Mitraković ugostiti Ognjena Aksentijevića, od kojega će potražiti odgovore na sljedeća pitanja: je li lakše urediti knjigu ili život, kako se snašao s kajkavskim narječjem, je li bolji Denis Katanec ili Ivan Ščapec, koliko je pjesnika potrebno da se promijeni žarulja, slažu li se knjige na polici po boji, žanru ili veličini i zašto se ljeti ne vidi na fotografijama.

Ognjen Aksentijević tridesetogodišnji je pjesnik rodom iz Leskovca, a diplomirao je na Katedri za srpsku književnost s južnoslavenskim književnostima Filološkog fakulteta u Beogradu. Objavio je dvije knjige poezije: 'Rezervat odbeglih ptica' (2021.) i 'Um za morem, smrt za vratom' (2017.). Poezija mu je objavljivana u regionalnoj periodici i prevođena na slovenski, grčki, češki i engleski jezik. Živi u Zagrebu.

  • +41
Predstavljanje knjige 'Nesigurni' autorice Ivane Dragičević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Tribina Cruising sa Srđanom Sandićem, gošća novinarka Ivana Dragičević

U ovotjednom izdanju Cruisinga sa Srđanom Sandićem (četvrtak 2. svibnja, Multimedijalni institut Mama, Preradovićeva 18) gostuje Ivana Dragičević, nagrađivana novinarka koja se kroz svoju gotovo tri desetljeća dugu karijeru bavila globalnim pitanjima. Autorica je brojnih reportaža i dokumentarnih filmova, pratila je brojne svjetske događaje, a napisala je i dvije knjige o svijetu danas - 'Nejednaki' i 'Nesigurni'. Ovog četvrtka sa Srđanom Sandićem razgovarat će o problemima teksta, medija, posrednika, o problemima stvarnosti i spomenutim knjigama.

Predstave Tračevi i Bijela bolest

Utorak 30. travnja donosi nam dva kazališna gostovanja: u Kazalištu Komedija s početkom u 19.30 gostuje Hrvatsko kazalište Pečuh s predstavom Neila Simona 'Tračevi'. Riječ je o farsi u režiji, prijevodu i adaptaciji Nine Kleflin, a koja predstavlja odmak od situacijske komedije, žanra koji ovaj pisac pretežno pokriva. Društvene mreže nametnule su suvremenom društvu ovisnost o javnoj slici, lažnoj slici koju protagonisti sami kreiraju da bi izgledali bolji. A to je upravo ono čemu se Simon ruga.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Divadlo Rokoko

Istog dana u 20 sati u Dvorani Istra ZKM-a gostuje Abc Komedie Rokoko iz Praga s predstavom 'Bijela bolest', prema romanu Karela Čapeka i u režiji Michala Dočekala. Priča nam je svima dobro poznata: pandemija bolesti iz Kine širi se svijetom. Ne postoji lijek. Bolest također dolazi u državu koju vodi nacionalistički vođa koji želi započeti rat s njihovim manjim susjedom. Vjerovali ili ne, riječ je o polazišnoj točki poznate drame Karela Čapeka iz 1937. godine. U nacionalističkoj državi liječnik pronalazi lijek za bolest koja hara svijetom, ali odbija otkriti njegovu formulu sve dok se sve države ne slože da će održati vječni mir. On se suprotstavlja militarističkom i fanatičnom vođi nacije koji državu želi napraviti ponovno velikom ratujući s manjom susjednom državom. Liječnik i vođa fanatično vjeruju u svoju istinu, a u predstavi ih tumači isti glumac. Također vidimo napredak manipulacije običnim ljudima u priči prosječne obitelji. Glavni je antagonist slijepa izmanipulirana svjetina u kojoj pojedinci prestaju razmišljati.

Gimnazijalci glume u Vidri

Suvremena dramska skupina Klasične gimnazije izvest će u petak 3. svibnja u 20 sati u Kazalištu Vidra predstavu 'Dramski diptih'. U prvom dijelu učenici će dramski uprizoriti lirske pjesme Vladimira Vidrića s antičkim motivima (Pomona, Elije Glauko, Jutro…) pod naslovom 'Čudesan svijet Vidrićeve poezije', a u drugom dijelu izvest će 'Iskoni bje Slovo', izbor najpoznatijih tekstova hrvatske srednjovjekovne književnosti (Bašćanska ploča, Svit se konča, Šibenska molitva…) koji se vrlo rijetko ili nikada ne izvode. Posebnost ove predstave je u tome što mladi glumci, pojedinačno i u koru, izvode lirske pjesme koje nizom dramaturških i redateljskih postupaka tako postaju samostalnim dramskim predstavama.