film irene škorić

'Neželjena baština' najbolji dokumentarac festivala u Italiji

05.07.2017 u 10:07

Bionic
Reading

Dugometražni dokumentarni film 'Neželjena baština' redateljice i scenaristice Irene Škorić, o sudbini spomenika antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu, dobio je nagradu za najbolji dokumentarni film na 15. Ischia film festivalu u Italiji

'Detaljan posao rekonstrukcije odnosa s neugodnim umjetničko-spomeničkim nasljeđem, koji redateljica Irena Škorić, zbog biografskih razloga nekompromitirana tim razdobljem, započinje igrom: popunjavanjem albuma sa sličicama spomenika bivše Titove Jugoslavije. Ti spomenici – nijemi svjedoci prošlosti koja je bila svakodnevnica mnogih generacija – danas su zaboravljeni i napušteni. Redateljica nam pripovijeda o odnosu koji su ljudi i hrvatski teritorij očuvali s tom poviješću. Pripovijeda nam i zašto je važno sačuvati obilježja, pogotovo ona umjetničke vrijednosti, koja su sposobna pričati o nekom razdoblju...kako ne bismo postali kao oni, koji u naletu ikonoklastičkog bijesa uništavaju remek-djela čovječanstva kao što su ona u Palmiri', objasnio je žiri, na čelu s istaknutim poljskim redateljem Krzysztofom Zanussijem, motivaciju za nagradu.

Festival se održao od 4. lipnja do 1. srpnja na talijanskom otoku Ischia pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta.

Stominutni film 'Neželjena baština' prvu je nagradu osvojio i na 6. Balkan New Film Festivalu BaNeFF u Stockholmu, a na WorldFestu u Houstonu dobio je Zlatnu nagradu za najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike. Svjetsku premijeru imao je na međunarodnom Sarajevo film festivalu prošle godine, a hrvatsku ove godine na ZagrebDoxu.

Snimanje, u produkciji Artizana filma, potrajalo je čak nekoliko godina, a za kamerom su se izmjenjivali Branko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec. Montažer je Silvije Magdić a skladatelj Ivo Josipović.