DEJAN AĆIMOVIĆ:

'Kad je vidio scenarij, Cantona me pitao 'Kad počinjemo snimati?'

21.02.2017 u 15:12

Bionic
Reading

Igrani film 'Anka' Dejana Aćimovića, koji u redovnu kinodistribuciju dolazi u četvrtak, 23. veljače, nije samo još jedan dječji film u nizu nego potencijalni hit u kojem će zasigurno još godinama uživati i djeca i roditelji

U tom toplom, napetom, uzbudljivom i dinamičnom filmu s nadrealnim i magijskim elementima, nastalom prema literarnom predlošku 'Anke Brazilijanke' Mate Lovraka, u središtu je Anka, djevojčica bez roditelja koja bježi od zle i nadmene Milostive, njezine bogate rođakinje i usvojiteljice te spletom okolnosti završava u seoskoj ciglani gdje upoznaje grubog radnika Brazilijanca i dolazi u kontakt s vilenjacima i Ženama zmijama. Premda film govori o djetinjstvu i potrazi za ljubavlju i domom i premda se u njemu, kao u svakoj pravoj bajci, sukobljava dobro i zlo, također na vrlo plastičan način govori o životu u Hrvatskoj u jednoj drugoj i već zaboravljenoj epohi u kojoj su se sukobljavali povlašteni bogataši i oni na dnu društvene ljestvice. Posebnu vrijednost filmu daje nadrealna, magijska dimenzija, koja proizlazi iz dječje mašte, a zapravo dolazi iz hrvatske mitologije i drevnih priča naših predaka.

Film je nastao u produkciji DA filma d.o.o., koprodukciju je prihvatila i Hrvatska televizija te Francuzi, a od samog početka snimanja u drniškoj krajini glavna atrakcija bio je Erik Cantona, bivša nogometna zvijezda, koji je odigrao jednu od glavnih uloga – rogobatnog i agresivnog Brazilijanca koji plane na svaku sitnicu i zbog kavgi završava u zatvoru, a zapravo nosi u sebi bol i tugu ostavljenog siročeta.

Osim Cantone, u filmu glume desetogodišnja Cvita Viljac, kći glumice Ecije Ojdanić, zatim mlada glumica Anđela Ramljak, te Žarko Savić, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Marinko Prga, Sreten Mokrović, Goran Grgić, Mijo Pavel, Vlado Jovanovski, Petar Mirčevski i drugi.

Scenaristica i koproducentica filma te predavačica na Odsjeku produkcije na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti Tatjana Aćimović izjavila je da je 'Anka' film o djeci, prijateljstvu i ljubavi, nepravdi i borbi protiv nje, prepun prirode, magije i vilenjaka, koji je inspiriran Lovrakovim djelom i hrvatskim mitološkim bićima.

'Nakon zadnjeg filma 'Moram spavati, anđele' Dejan i ja smo željeli raditi film koji ne bi bio samo za djecu nego i odrasle.

Kako radim na Festivalu o pravima djece shvatila sam da roditelji i djeca sve manje idu zajedno u kino pa smo ih ovim filmom htjeli potaknuti na zajedničke izlaske. Tražeći ideju za film, bjesomučno sam pročitala sve romane za djecu u regiji i na kraju smo se složili da je Lovrakova 'Anka Brazilijanka' vrlo filmična priča. Jako nas je motivirala humanost te priče koja se bavi međuljudskim odnosima, osjećajem pripadnosti i skrbi jednih za druge te suštinskim značenjem obitelji i njezinim vrijednostima. To je film o snazi i moći dječje ljubavi, jer govori o tome što su spremna učiniti za svoju obitelj', ispričala je Tatjana Aćimović. Kako su htjeli zadovoljiti i potrebe djece suvremenog digitalnog doba, unijeli su u film fantastične elemente prikazavši svijet koji nas okružuje na maštovit i tehnološki zanimljiv i atraktivan način. 'Taj fantastični svijet vilenjaka našli smo u originalnoj mitologiji Bjelovarsko-bilogorske županije koja obiluje magičnim likovima. Likovi iz filma kao što su div Ved, Žene zmije, Sena i vilenjaci Jagari mitološka su bića bilogorskih šuma i imaju iste karakteristike kakve imaju u mitologiji. S druge strane, bilo nam je važno da originalna Lovrakova priča ostane netaknuta. Dakle, priča romana je ostala, ali mi smo joj dali magičnu platformu', objasnila je Tatjana Aćimović.

Redatelj i glumac Dejan Aćimović, autor igranih filmova 'Je li jasno, prijatelju' i 'Moram spavat, anđele', te dokumentaraca o ljudima s posebnim potrebama 'Kralj' i 'Hrabro i na rezultat', rekao je da je 'Anka' bajka za djecu i odrasle, no ne želi otkrivati poruke filma, jer publika nije glupa i ne treba ju podcjenjivati, posebno ne dječju publiku koja je strašno inteligentna i može sama vrlo lako otkriti poantu filma. Premda su vrlo teško zatvorili financijsku konstrukciju, nastavlja, sve se zaboravlja kad film izađe van i kad publika ovako fenomenalno reagira. 'To nas jedino zanima', ističe Aćimović dodajući da se još nisu usredotočili na festivale jer više nema 28 godina da bi trčao po festivalima. 'Meni je najvažnije da publika vidi film, a festivali će doći sami po sebi', kaže Dejan Aćimović.

Na upit kako je došlo do suradnje s bivšom nogometnom zvijezdom Ericom Cantonom odgovorio je da su se upoznali u Berlinu 2008., kad je s Tatjanom Aćimović i njihovim posljednjim filmom 'Moram spavat, anđele' čekao nominacije Europske filmske akademije za najbolji europski film.

'Kad je došlo doba da razgovaramo o tome tko bi mogao biti Brazilijanac, odmah smo znali da je to Cantona i uopće nismo ni o kome drugome razmišljali. On je izvrstan, karizmatičan, strašno veliki radnik, jako talentiran, ima vulkansku energiju koja izbija iz njega i koju samo treba usredotočiti i kanalizirati. Poslali smo mu scenarij i snimke mojih zadnjih filmova, a on se javio vrlo brzo rekavši 'Evo me, tu sam, kad počinjemo snimati?' Jako mu se svidjela priča, pogotovo likovi koji prolaze kroz različita stanja. Godinu dana putovali smo na relaciji Zagreb – Pariz, Pariz – Zagreb, dogovarali se i zajedno radili na hrvatskom, i onda smo krenuli u snimanje', ispričao je Aćimović.

Aćimović je otkrio da su fenomenalne maske Žena zmija, Drva koje govori, Sene i vilenjake nastale prema njegovima zamislima. 'To su uglavnom moje ideje, moje zamisli tih magičnih bića. To smo jako dugo pripremali. Prvo je zagrebački umjetnik Stjepan Milas prema mojim idejama minuciozno crtao, a zatim je Miroslav Lakobrija radio vizualni identitet maski', ispričao je Aćimović.

Anka - bajka za djecu i odrasle Autor: Youtube

Kazališna i filmska glumica Linda Begonja glumi u filmu zlu Milostivu, jednu od najvećih negativki priče, koja usvaja Anku zbog nasljedstva, a zatim je zlostavlja. Kaže da je snimanje trajalo osam tjedana na nekoliko lokacija, u Šibeniku, zatim u drniškom Tepljuhu gdje je sirotište, dok je dom Milostive glumila palača Gvozdanović u Zagrebu koja je po njenom mišljenju magična, puna prekrasnih detalja.

'Izuzetno mi je drago što smo s ovim filmom konačno izašli iz okvira realizma i naturalizma koji prevladavaju u našem filmu. 'Anka' ima sjajne specijalne efekte i maske, posebno Žena zmija, koje su se radile po nekoliko sati, no to je filmu dalo drugu, magičnu dimenziju. To je film epohe, koji prikazuje viktorijansko vrijeme s drukčijom kostimografijom i minimalnom šminkom, a tome je bio prilagođen i način igre i snimanja. Direktori kamere Svetomir Pajić Kivi i Vincent Richard su najbliži suradnici Luca Bessona i odlično su obavili svoj posao. Mislim da je film dokaz kako se minimalnim sredstvima može postići odličan rezultat. Djeca će sigurno uživati u filmu, koji ima univerzalnu poruku i može ga gledati cijela obitelj', kazala je Linda Begonja.

Govoreći o svojoj ulozi zle Milostive izjavila je da joj je bila velika privilegija igrati takav dijaboličan lik. 'Premda većinom igram dobrice odlično mi je sjela ta uloga i voljela bih imati više takvih glumačkih izazova. Bez obzira na scenu zlostavljanja Anke imala sam jako lijepu interakciju s malom Cvitom, jer smo se o svemu unaprijed dogovorili. Možda ta pljuska na filmu izgleda strašno, međutim na setu smo tu scenu brzo riješili. To je bila prava pljuska, ali je zato dijete imalo pravu reakciju', kaže Linda Begonja, dodavši da je prije toga pitala kolegicu Eciju Ojdanić, Cvitinu mamu za dopuštenje.

Proslavljeni francuski nogometaš Eric Cantona nakon završetka vrhunske sportske karijere posvetio se umjetničkoj, koju pažljivo gradi još od 1998. Do sada je odigrao više od 30 filmskih uloga, radi i u kazalištu, a bavio se i produkcijom. U 'Anki' igra jednu od glavnih uloga, i to na hrvatskom jeziku što mu je bilo teško, ali i velik izazov. Kad snima u Francuskoj, u prvom su planu osjećaji, a tek zatim dolaze riječi, a u Hrvatskoj je morao ići obrnutim redoslijedom jer ne vlada hrvatskim jezikom. 'Morao sam savršeno savladati kako ću nešto izvesti, a zatim sam tekst automatski usvajao kako bih zatim mogao fizički i emotivno odigrati ulogu', kazao je Cantona, dodavši da je uživao u suradnji s hrvatskim kolegama, druženjima i boravcima u Hrvatskoj gdje je po njegovu mišljenju sve puno živosti. 'Ovdje su ljudi koji vole primati i koji vole dijeliti trenutke života. Mislim da se u svakoj zemlji gdje se dobro jede osjećamo dobro', rekao je Cantona.

'Dejan ima nevjerojatnu energiju koju prenosi na druge, kako intelektualnu tako fizičku. Postoji energija koju je potrebno prenijeti tijekom snimanja filma, energija rada, koncentracije, energija znatiželje, on je ima i on je prenosi. Ja sam tu energiju osjetio vrlo jako', kaže Cantona.

Nova mlada zvijezda hrvatskog filma zasigurno je desetogodišnja Cvita Viljac, kći glumice Ecije Ojdanić, koja u filmu igra djevojčicu Anku. 'Sviđa mi se priča o Anki koja traži dom i ljubav, a posebno njena osobnost, naime, ona je jaka iako je siroče. Uloga mi nije bila tako teška premda je bilo puno hodanja, ali nisam imala puno teksta. Moja mama glumica unaprijed mi je objasnila da će na setu biti puno čekanja i jako sam se dobro snašla na setu. Ekipa me nije doživljavala kao malu djevojčicu nego su me zaista prihvatili i time su mi olakšali posao. Jako mi se svidjelo snimati film i htjela bih ponoviti to iskustvo', kazala je Cvita Viljac.