prava socijalna politika

Eksplodirala cijena kvadrata u idiličnom malenom mjestu: Uvjeti života su izvrsni

03.05.2024 u 08:30

Bionic
Reading

Unatoč tome što tržište nekretnina bilježi pad broja transakcija i usporavanje rasta cijena, za kvalitetnim stanovima i kućama i dalje je velika potražnja

Porezna uprava lani je zabilježila gotovo 29 tisuća kupoprodaja stanova, što je pad od 6,9 posto u odnosu na godinu prije. U 2023. je prosječna cijena novogradnje dostigla 2.250 eura po kvadratu, dok je u Zagrebu dostigla i 2.700, navodi DZS, a prenosi HRT.

U agencijama za nekretnine kažu da je cijena kvadrata u novogradnji od dvije do šest tisuća eura po četvornom metru, no ima i onih koji stoje po deset tisuća po kvadratu. Takvih nekretnina najviše ima na Jadranu. Na obali su cijene oko 30 posto više nego u ostalim dijelovima Hrvatske.

Najskuplji stambeni kvadrati u zemlji prodani su lani u općini Bale. Mjestašce je to od samo 1.300 stanovnika, no radi se o idealnom mjestu za mlade obitelji, investitore i strance.

Prosječna cijena kvadrata za 15 stanova jest 4839 eura. “Moram priznati da je i mene iznenadilo taj podatak koji je izašao, očito je to podatak porezne uprave, a očito je cijela klima koja je stvorena u Balama, od funkcioniranja same gradske uprave”, rekao je načelnik Bala Edi Pastrovicchio.

Efikasna birokracija i dobra socijalna politika

Za razliku od drugih primjera, u Balama se građevinske dozvole izdaju u tek nekoliko dana. Općina se može pohvaliti efikasnom birokracijom i odličnom lokacijom. “Svake godine cijene nekretnina u Rovinju rastu što utječe na cijenu nekretnina u Balama, odnosno daje im neku trajnu vrijednost. Druga stvar je miran ruralni život, a opet blizina razvijene obale”, rekla je agentica za nekretnine Tanija Čubrilo. Sada se ovdje traži kuća više.

Starogradska jezgra uskoro ide u obnovu, no u Balama nema apartmanizacije i pretjerane gradnje, dok je broj turističkih ležaja smanjen s deseti tisuća na četiri tisuće.

Bale su sada jako popularne

“Malo je mjesto, ja volim mala mjesta i za djecu, imam dva sina tako da za njih je za odrastanje super! Škola, vrtić, sve je blizu. I besplatno”, rekla je Tessa.

Socijalna politika u Balama je promišljena. I zemljišta su prodavana za kunu samo kako bi se privukli i zadržali mladi, dok luksuzne nekretnine privlače strance.

“Ne čudi me. Zašto? Pa zato što je sve išlo gore, a i Bale su sada jako popularne”, rekla je Ljubinka iz Rovinja. Neki pak smatraju da takva cijena za kvadrat bilo kakve star zgrade nije realna.