nAJVEĆE SKLADIŠTE

Lidl u Križu otvorio logističko-distributivni centar vrijedan 120 milijuna eura. Zaposlit će 150 ljudi

25.04.2024 u 14:52

Bionic
Reading

Trgovački lanac Lidl u četvrtak je u Križu otvorio logističko-distributivni centar, najveće skladište u Hrvatskoj, u koje su uložili oko 120 milijuna eura i u njemu će zaposliti 150 ljudi. Sam centar proteže se na 64.000 četvornih metara, a ukupna površina zemljišta iznosi čak 167.000 četvornih metara

Visine 23 metra i kapaciteta 39.000 paleta, izgradnja Lidlova centra započela je u lipnju 2021., a završena je krajem prošle godine. U centar je utrošeno 15.000 tona armature, kao u Pelješki most, te preko 20.000 kubičnih metara betona kojima se može napraviti 25 trgovina Lidla, otkrili su predstavnici Uprave.

'Ovo je treći Lidlov logistički centar u Hrvatskoj, uz Jastrebarsko i Perušić. Osim optimizacije procesa dostave, unaprijedit ćemo usluge te osigurati bržu i efikasniju distribuciju proizvoda', naglasio je na svečanom otvorenju predsjednik Uprave Lidla Boris Lozić.

Površina zemljišta je 167.000 četvornih metara, što je ekvivalentno površini 25 nogometnih igrališta. 'Dovoljno je prostora za skladištenje velike količine robe, čime će se osigurati stabilna opskrba trgovina. Također, naš centar nije samo najveći u Hrvatskoj, već je opremljen najmodernijom tehnologijom koja jamči sigurnost i efikasnost. U sklopu svoje politike održivosti, implementirali smo moderne sustave grijanja, hlađenja te fotonaponske sustave, čime će se smanjiti utjecaj poslovanja na okoliš', istaknuo je Lozić.

Marko Magdić, načelnik Općine Križ, ustvrdio je da je investicija važna za gospodarstvo i lokalnu zajednicu Križa te da 'od osnivanja općine prije 30 godina ne bilježe ovako veliko ulaganje'. 'Otvorenje ovog centra predstavlja okidač razvoja za nove investicije u poduzetničkoj zoni u Križu', ustvrdio je Magdić.

  • +2
Lidl otvorio logističko-distributivni centar u Križu Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Goran Jakus

Skladište je jedno od najsigurnijih u zemlji, rekli su voditelji Igor Filipović i Slaven Cvitić, predstavivši među ostalim protočne regale koji koriste puno manje prostora od klasičnog paletnog regala unutar skladišta te omogućuju veću brzinu rada. Osim protočnog regala, ističe se automatika za upravljanje temperaturom i rasvjetom u skladištu.

Naime sustav za upravljanje temperaturama omogućava optimalne uvjete skladištenja za različite vrste proizvoda. Komora za duboko smrznute proizvode održava temperaturu od -24 stupnja Celzijusa (kapacitet je 4000 europskih paleta), komore za mlijeko i meso podešene su na 1 stupanj Celzijusa, a komore za voće i povrće nude dva režima s temperaturama od -4 do 14 stupnjeva Celzijusa.

Kako bi osigurali sigurnost u slučaju požara ili poplava, izgrađen je poseban sustav (Sprinkler) s 10.000 mlaznica raspoređenih po skladištu.

Lidlov logističko-distributivni centar

Objekt je dodatno osiguran od poplava, karakterističnih za to geografsko područje – nalazi se na parceli uzdignutoj za 2,5 metara u odnosu na okolinu. Na krovu se nalazi fotonaponski sustav kapaciteta 0,5 MW, a kao izvor topline u cijelom se objektu koristi otpadna toplina iz rashladnog sustava te se tako postiže maksimalna energetska učinkovitost.

Skladište je opremljeno s više od 130 električnih viličara, ima 302 parkirna mjesta za osobne automobile, 78 mjesta za parkiranje kamiona te dvije punionice za električna vozila. Vozači se na ulazu u skladište prijavljuju putem digitalnog terminala, a broj ulaznih i izlaznih rampi u skladištu iznosi 134. 'Time je vrijeme čekanja svedeno na minimum', navode iz Lidla. Dok čekaju na istovar, vozačima su osigurani dnevni boravak s televizorom, sanitarni čvorovi s tuševima i prostorije za pranje odjeće.

'Ova investicija predstavlja važan korak za lokalnu zajednicu Križa, za razvoj logističke infrastrukture te za stabilnost i konkurentnost Lidlovog poslovanja na domaćem tržištu', ustvrdili su iz trgovačkog lanca.