zapad zaostaje

Kako Putinu stati na kraj: Unatoč sankcijama, vojna industrija jača je nego prije rata

15.09.2023 u 05:46

Bionic
Reading

Ruske tvornice projektila i streljiva rade punom parom unatoč zapadnim sankcijama, a vojna proizvodnja čak nadmašuje prijeratne brojke

Zapadni dužnosnici boje se da bi povećanje zaliha ruskog topništva moglo značiti iznimno mračnu i hladnu zimu za Ukrajince ako Rusija pojača napade na civilnu i energetsku infrastrukturu u Kijevu i izvan njega, piše The New York Times.

Rusija se oslanja na topništvo na prvim linijama bojišnice te raketama i dronovima onemogućuje normalan život civila u ukrajinskim gradovima.

Zapadni saveznici Ukrajine nastojali su smanjiti vojnu snagu Rusije od početka rata u veljači 2022., namećući stroge sankcije protiv Moskve i naoružavajući Ukrajinu milijardama dolara vrijednim oružjem. Američki dužnosnici procjenjuju da su rane sankcije prisilile Rusiju da uspori proizvodnju projektila i drugog oružja na najmanje šest mjeseci, piše Business Insider pozivajući se na The New York Times.

No od tada je Moskva uglavnom uspjela zaobići sankcije Zapada, iskorištavajući rupe u zakonu i uvozeći američku tehnologiju preko susjednih država, online trgovaca i mreže lažnih tvrtki.

Takvo krijumčarenje omogućilo je ruskoj vojnoj industriji ne samo da se oporavi, nego i poveća u odnosu na predratnu razinu. Prije nego što je Vladimir Putin napao Ukrajinu, dobro informirani zapadni vojni dužnosnici procjenjivali su da Rusija može proizvesti 100 tenkova godišnje, a sada ih u prosjeku proizvede 200.

  • +35
Rat u Ukrajini - ukrajinska vojska u rovovima Izvor: Profimedia / Autor: Diego Herrera Carcedo / AFP

Rusija je na putu da ostvari proizvodnju dva milijuna topničkih granata godišnje, što je dvostruko više nego što su zapadni obavještajci prvotno procjenjivali.

Sada zapravo proizvodi više streljiva nego SAD i Europa, a visoki dužnosnik estonskog ministarstva obrane rekao je za The New York Times da je trenutna ruska proizvodnja sedam puta veća od one na Zapadu. Troškovi proizvodnje također su mnogo niži jer Rusija proizvodi opremu niže kvalitete.

Zapadni saveznici rade na obuzdavanju ruske krijumčarske mreže, ali do sada nisu uspjeli značajno usporiti trgovinu, izvijestio je The Times.

  • +6
Uništeni ruski tenkovi Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Unatoč rastućoj zabrinutosti, zapadni dužnosnici smatraju da ruska potrošnja vojne opreme u Ukrajini još uvijek premašuje proizvodnju. Rusi su prošle godine ispalili oko 10 milijuna artiljerijskih projektila, a ove godine proizvest će ih samo dva milijuna.

Kao rezultat toga, Rusija traži pomoć od svojih nekoliko saveznika, uključujući Sjevernu Koreju, koja ima poželjan arsenal oružja i streljiva za nadopunjavanje ruskih zaliha.