test automobila

[FOTO/VIDEO] Vozili smo Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid 225: Udoban i prostran obiteljski SUV s izvrsnim hibridnim sklopom

14.12.2022 u 14:34

Bionic
Reading

Naš testni PHEV model je imao pogonski sklop s četverocilindričnim 1,6-litrenim (1598 cm³) PureTech benzinskim turbomotorom snage 180 KS te elektromotor snage 81,2 kW (110 KS), a ukupna snaga cijelog plug-in pogonskog sklopa s ë-EAT8 automatskim mjenjačem je vrlo lijepih 225 KS

Povijest Citroëna započela je davne 1919. godine, kada je njezin osnivač André Citroën proizveo svoje prvo vozilo model Type A. U svojoj 103 godine dugoj povijesti francuske marke bilo je sjajnih automobila, poput modela Traction Avant 7A (1934.), 2CV (1948.) ili kod nas popularnog 'Spačeka', DS (1955.) ili 'Žabe', no ono što Citroën u biti nikad nije radio su bili SUV vozila ili njihova ektremnija vozila – terenci.

Zapravo, prvi njihov model u rastućoj SUV kategoriji je bio Citroën C-Crosser, kompaktni crossover SUV lansiran u srpnju 2007. Ovaj je model dizajniran za francuskog proizvođača, a proizvodio ga je Mitsubishi na temelju svog Outlandera. Ekvivalentna inačica s oznakom Peugeot bila je 4007.

Legitimni nasljednik C-Crossera je bio europska verzija C5 Aircrossa predstavljena 2018., godinu dana nakon Kine. Nedugo nakon uvođenja uspješnog C3 Aircross SUV-a 2016. godine, model C5 Aircross je tako bio još jedna nova interpretacija SUV-a ili 'crossovera', vrlo popularnog segmenta širom svijeta.

Francuski proizvođač, u sklopu Stellantis grupe, navodi doista impresivne podatke, jer s više od 325.000 prodanih primjeraka na globalnoj razini od puštanja u prodaju 2018., od čega 245.000 primjeraka u Europi, C5 Aircross se uspio istaknuti na vrlo konkurentnom tržištu kompaktnih SUV-ova zahvaljujući svojoj prostranosti, modularnosti i poglavito udobnosti koja je u njegovu segmentu bez premca.

Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid Shine 225 ë-EAT8 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Citroën je u siječnju ove godine predstavio redizajnirani C5 Aircross, kompaktni SUV C-segmenta, koji je time ušao u svoju fazu 2. A mi smo ga nakon prvih dojmova s hrvatske premijere krajem kolovoza sada imali priliku voziti na svom jednotjednom testu. Naš testni model je imao točnu oznaku Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid Shine 225 ë-EAT8, a primjetiti ćete odmah da je riječ o PHEV modelu ukupne snage pogonskog sustava od 225 KS (165 kW). Treba reći i da je novi C5 Aircross dostupan u benzinskoj i dizelskoj verziji, te plug-in hibridnoj verziji.

Vanjski dizajn, struktura i dimenzije

Osvježeni C5 Aircross vizualno izgleda veći uvođenjem novog jezika dizajna u kojem krivulje ustupaju mjesto strukturiranijim linijama. Stil prednjeg kraja doživio je facelift kako bi postao vertikalniji i moderniji, pojačavajući karakter sigurnog i impozantnog vozila. Zategnute linije i vertikalna stepenasta konstrukcija doprinose vizualnom proširenju prednjeg kraja C5 Aircrossa, pa se na cesti čini širim i impozantnijim, vrlo samouvjerenog stava.

Novi C5 Aircross krasi nova interpretacija logotipa marke, koji postupno dobiva svoju neovisnost i odvaja se od dnevnih svjetala, čime se označava pomak u odnosu na druge modele u gami, u kojima su se 'ševroni' proširili na dnevna svjetla. preko kromirane trake. Ševroni se sada pojavljuju u crnom laku s kromom. Vizualno se protežu kroz skup sve čvršćih kromiranih i crnih klavirskih tipki koje se postupno stapaju u LED dnevna svjetla.

Karakteristično za novi Citroën identitet, LED potpis dnevnih svjetala u obliku slova V izrađen je od dizajna klavirskih tipki koji prednjim svjetlima daje visokotehnološki i dublji 3D efekt. Nadalje, LED Vision projektori su diskretniji i tamniji, vizualno produžujući crnu rešetku i dodatno naglašavajući robusnost vozila.

Ispod rešetke, novi stil područja za usis zraka vizualno proširuje prednji dio C5 Aircrossa, a zračne zavjese, koje su postale otvorene i funkcionalne, izgledaju kao da su oblikovane zrakom i pomažu u poboljšanju aerodinamike. Boja umetaka koji krase zračne zavjese pridonosi kretanju vozila prema premium tržištu, sa sjajnim ili sedefastim nijansama kao što su sjajna crna i tamni krom. Glavni usis zraka u sredini također postaje dinamičniji i elegantniji zahvaljujući oštrim linijama koje odražavaju stil središnjih usisnika zraka modela C4 i C5 X.

Zaštitna ploča u donjem dijelu prednjeg branika čini prednji kraj dinamičnijim i daje mu kvalitetniji i prestižniji izgled.

Novi okomiti i strukturirani profil nosa pojačava percepciju snage i robusnosti na prvi pogled. Ovo poboljšanje nalazi se i straga u novim strukturiranim lećama prednjih svjetala. C5 Aircross odlikuje se prepoznatljivim držanjem, izraženim kroz potpuno i izdašno modeliranje, njegovu visoku i horizontalnu haubu, kao i ostakljenu liniju od 360° koja crta kromirani C bočni potpis i pojačava lebdeći učinak krova. Atributi snažnog i umirujućeg SUV-a također se pojavljuju u njegovim mišićavim bočnim pločama: razmak od tla od 230 mm, veliki kotači promjera 720 mm, zaštita od 360° uključujući Airbump® i lukovi kotača, prepoznatljive krovne šipke i dominantan položaj u vožnji.

Potpuno u skladu s prednjim dijelom vozila, C5 Aircross ima novi trodimenzionalni LED svjetlosni potpis straga. Bez promjene veličine, jedinica svjetala sada je opremljena tamnim i strukturiranim staklom, naglašavajući tri LED rasvjetna modula koji čine svjetlosni potpis. Grafički elementi naglašavaju eleganciju i dosljednost s potpisom prednjeg svjetla. Kao i na prednjem dijelu, suptilni dizajn klavirskih tipki pojačava duboki 3D efekt svjetlosnog potpisa.

Kao i prethodni model, redizajnirani C5 Aircross se temelji na EMP2 (Efficient Modular Platform) modularnoj platformi koju je zajednički razvio i koristi francuski proizvođač automobila PSA Group (od 2021. u sklopu Stellantis grupe) za kompaktne i srednje automobile s pogonom na prednje ili četiri kotača i poprečnim motorom. Zamjenjuje platforme PF2 i PF3 u jednoj kombiniranoj modularnoj platformi, a razvoj je koštao PSA 630 milijuna eura.

Vanjske dimenzije C5 Aircrossa su sljedeće: duljina 4500 mm, širina 1859 mm (2099 mm s otvorenim retrovizorima), visina 1689 (s krovnim nosačima), međuosovinski razmak 2730 mm. C5 Aircross je jedini SUV u segmentu koji nudi tri pojedinačna klizna, nagibna i preklopiva stražnja sjedala. Obujam prtljažnika se kreće od 460 l do 600 l s pomaknutim prema naprijed drugim redom sjedala, do čak 1630 l s preklopljenim sjedalima. Težina našeg testnog PHEV modela je 1845 kg s vozačem.

Naš testni model je imao dojmljive ART crne 19-colne kotače od lagane legure, s ljetnim Michelin Primacy4 gumama dimenzija 225/50R19.

Unutrašnjost kabine

Nakon odluke Citroëna da se vanjski izgled učini luksuznijim, unutrašnjost novog C5 Aircrossa dobila je dinamičniji i profinjeniji izgled, s poboljšanjima prostora i udobnosti. Visoka vozačka pozicija, percipirana kvaliteta materijala te ergonomija i praktičnost sučelja čine ga modernim i istaknutim SUV-om. Naš je testni model imao luksuzno uređenje kabine Hype Black, s Paloma perforiranom crnom kožom.

Novodizajnirana visoka i široka središnja konzola modernizirana je crnom tkaninom s efektom kože i kromiranim obrubom koji naglašava (na automatskim mjenjačima) ergonomičniji raspored komandi. Na njoj se nalazi i veliki pretinac u kojem su smještene dvije USB utičnice i koji pruža mogućnost bežičnog punjenja pametnih telefona.

C5 Aircross dobiva novi 10-inčni zaslon osjetljiv na dodir koji kao da lebdi na nadzornoj ploči i čini moderniji putnički prostor. Ovaj novi, veći zaslon poboljšava ergonomiju nudeći kontrole klime s izravnim pristupom i veće očitanje koje vam omogućuje da ne gledate na cestu. Otvori se sada nalaze ispod zaslona i modernizirani su novim oštrim, horizontalnim dizajnom. Novi 10” zaslon osjetljiv na dodir ugrađen je u benzinske i dizelske verzije s navigacijom, a od verzije Feel za hibride.

Osim toga, potpuno prilagodljiv digitalni zaslon od 12,3 inča pruža sve bitne i prilagodljive informacije izravno u oči vozača: izvješće o navigacijskoj karti, informacije o aktivnim sustavima pomoći vozaču, informacije o radnom statusu hibridnog motora itd. – osiguravajući da oči vozača ostanu uprte u cestu za potpuno sigurnu vožnju.

Kombinacija ovjesa Citroën Advanced Comfort® sa Citroën Advanced Comfort® sjedalima, prostora i modularnosti, kao i tehnologija pomoći vozaču, kao što je pomoć u vožnji na cesti, pretvaraju putovanje u 'spokojno i opuštajuće iskustvo'. Ovjes Progressive Hydraulic Cushions®, ekskluzivan za Citroën, poboljšava apsorpciju nesavršenosti na cesti i osigurava da putnici putuju u apsolutnoj udobnosti, s pravim efektom 'letećeg tepiha'.

Sigurnosne tehnologije

Novi C5 Aircross nudi široku lepezu tehnologija najnovije generacije koje doprinose većoj razini udobnosti i sigurnosti putnika u svakodnevnim vožnjama. Vozač C5 Aircrossa na raspolaganju ima 20 standardnih sustava za pomoć u vožnji.

Tako se u našem testnom modelu nalaze sljedeći sustavi: Citroën Connect Assist (BTA sustav za SOS poziv i asistenciju), Ovjes Citroën Advanced Comfort®, Advanced Comfort sjedala, Sustav za automatsko kočenje u slučaju opasnosti pomoću kamere (Active Safety Brake), sustav nadzora mrtvih kutova, Sustav za pomoć pri zadržavanju vozila unutar vozne trake, adaptivni regulator/limitator brzine s funkcijom Stop & Go, kamera za vožnju natrag Top Rear Vision, pristup i pokretanje vozila bez ključa.

Tu je i doplatni Highway Driver Assist, sustav autonomne vožnje 2. razine koji je kombinacija prilagodljivog regulatora brzine s funkcijom Stop & Go i upozorenja na nenamjeran izlazak iz voznog traka, te zbog toga pruža snažniji osjećaj sigurnosti zahvaljujući stalnom nadzoru vozača.

  • +50
Citroën C5 Aircross Plug-in Hybrid Shine 225 ë-EAT8 Izvor: tportal.hr / Autor: Z.M.

Pogonski sklop Plug-in Hybrid 225 ë-EAT8

Rekli smo već, osvježeni model C5 Aircross dolazi s tri pogonska sklopa: benzinskim PureTech 130 (s BVM6 ručnim mjenjačem sa 6 brzina ili s automatskim EAT8 mjenjačem s 8 brzina), dizelskim BlueHDi 130 (s BVM6 ili EAT8 mjenjačem) te Plug-in Hybrid 225. Što se tiče motora s unutarnjim izgaranjem riječ je o provjerenim pogonskim jedinicama, stoga treba naglasiti kako ponuda plug-in hibridnog motora dodatno poboljšava dobrobit u vozilu, zahvaljujući prednostima električne vožnje za dnevna putovanja do 55 km i neograničenom dometu vožnje za duga putovanja s benzinskim motorom.

Naš testni PHEV model je imao pogonski sklop s četverocilindričnim 1,6-litrenim (1598 cm³) PureTech benzinskim turbomotorom snage 180 KS (133 kW), najvećeg okretnog momenta od 300 Nm pri 3000 okr./min., s pogonom na prednja dva kotača. Uz ovaj benzinski motor tu je i naprijed smješteni elektromotor snage 81,2 kW (110 KS), najvećeg okretnog momenta od 320 Nm pri 500-2500 okr./min. Ukupna snaga cijelog plug-in pogonskog sklopa s ë-EAT8 automatskim mjenjačem je vrlo lijepih 225 KS (165 kW), uz najveći okretni moment od 360 Nm.

Ručica mjenjača 'e-Toggle' s kromiranim elementima idealno je smještena ispod ruke vozača, a komanda za odabir načina vožnje na izvedbama s plug-in hibridnim motorima pruža mogućnost intuitivnog odabira željenog načina vožnje (Electric, Hybrid ili Sport). Vozilo ima i funkciju Brake za pojačano usporavanje vozila bez pritiskanja papučice kočnice kako bi se povećao domet u potpuno električnom načinu rada (ZEV). Taj sustav na taj način omogućuje obnavljanje energije tijekom faza kočenja i usporavanja, za razliku od načina na koji funkcionira izvedba opremljena motorom s unutarnjim izgaranjem. Time se omogućuje da se baterija djelomično napuni i da se poveća domet u električnoj vožnji.

Što se tiče performansi, naš testni model ima krajnju brzinu od 225 km/h u hibridnom modu (ubrzanje od 0 do 100 km/h je 8,7 s), a do 135 km/h u Electric modu. Poizvođač navodi prosječnu emisiju CO2 u kombiniranim uvjetima od 32 g/km te prosječnu potrošnju u kombiniranim uvjetima od 1,5 l/100 km (sve WLTP). Sam domet čisto na struju s punom baterijom je nekih 50-tak km. Ipak, ove vrijednosti treba uzeti s dozom rezerve, jer sve ovisi o uvjetima na cesti i načinu vožnje pojedinog vozača. No navedene vrijednosti su, složiti ćete se, vrlo primamljive, čak i ako one odstupaju u realnim uvjetima od deklariranih. Kapacitet spremnika za gorivo je 43 litre.

Baterija i punjenje

Kako je riječ o PHEV modelu, naš testni automobil ima litij-ionsku bateriju smještenu u podu kapaciteta 13,2 kWh. Ista se puni vanjskim izvorom napajanja, ali također i regenerativnim kočenjem ili usporavanjem.

Na standardnoj kućnoj utičnici baterija se može napuniti preko noći, a potrebno joj je između 4 h (utičnica tipa Green’up™ Legrand od 14 A) i 7 h (standardna utičnica). Ako upotrebljavate Wallbox (32 A), neovisno o tome je li kupljen ili iznajmljen, s punjačem od 7,4 kW koji se može naknadno kupiti, punjenje baterije je brže i može se obaviti za manje od 2 sata.

Punjenje je pojednostavnjeno i može se programirati ili odgoditi kako bi se, primjerice, iskoristile povoljnije cijene (izvan vremena maksimalnog opterećenja). Programiranje se izvršava putem tableta s dodirnim zaslonom koji se nalazi u kabini vozila ili putem aplikacije My Citroën.

Punjenje je jednostavno zahvaljujući praktičnoj ergonomiji otvora za punjenje i kabelima za punjenje pohranjenim ispod odvojive podnice prtljažnika. Otvor za punjenje ima oznake u boji kako bi se vizualno mogao pratiti cijeli postupak punjenja, koji se može pronaći i na aplikaciji My Citroën.

Što se cijena tiče, novi C5 Aircross kreće s modelom FEEL PureTech 130 S&S BVM6 po cijeni od 232.740 kn (30.889 Eura), slijedi FEEL PureTech 130 S&S EAT8 po cijeni 250.340 kn (33.225 eura). Kod dizelskih verzija C5 Aircross kreće od modela FEEL BlueHDi 130 S&S BVM6 od 256.085 kn (33.988,eura) te FEEL BlueHDi 130 S&S EAT8 od 273.945 kn (36.358 eura).

Plug-in hibridna verzija pogonskog sklopa kreće s modelom FEEL HYBRID 225 S&S ë-EAT8 od 341.408 kn (45.312 eura), slijedi model SHINE HYBRID 225 S&S ë-EAT8 od 358.798 kn (47.620 eura) te najskuplji model SHINE PACK HYBRID 225 S&S ë-EAT8 od 368.041 kn (48.847 eura). Naš testni model sa svom dodatnom opremom stoji 413.280 kn (54.851 eura). Citroën nudi i 5 godina jamstva te 4 zimske gume.