opasna ofenziva

Veliki intervju Zelenskog: 'Znam Putinov cilj. Ovo je tek prvi val!'

18.05.2024 u 16:38

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je, u ekskluzivnom intervjuu za francusku agenciju AFP, da očekuje i priprema se za širu rusku ofenzivu na sjeveru i istoku čiji je cilj zauzeti Harkiv, regije u kojima Moskva nastavlja s napadima većih razmjera započetima 10. svibnja

"Pokrenuli su operaciju koju može činiti više valova, a ovo je prvi", rekao je Zelenskij u trenutku kad je Rusija počela sa svojim najvećim teritorijalnim osvajačkim pohodom od kraja 2022.

Ipak smatra da je, premda Rusija posljednjih dana napreduje u regiji oko Harkiva, situacija za njegove vojne snage bolja nego prije tjedan dana kada su ruske trupe iznenada prešle granicu.

Zelenskij vjeruje da Rusija želi napasti Harkiv, grad koji je samo nekoliko desetaka kilometara udaljen od fronte. Moskva ga nije uspjela zauzeti 2022., no ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je rekao da ga trenutačno ne kani napasti.

Službeno je cilj ruske ofenzive, kazao je Putin, odgovoriti na napade ukrajinskih vojnih snaga na ruski teritorij posljednjih mjeseci i stvoriti tampon zonu koja bi te udare trebala spriječiti.

Moskovske snage pokušavaju iskoristiti manjak ljudi i oružja s kojim se Ukrajina suočava nakon dvije godine rata.

Zelenskij je u intervjuu AFP-u priznao da Ukrajini manjka vojnog osoblja. "Priličan je broj brigada kojima nedostaje ljudi", rekao je.

Šira mobilizacija i regrutacija zatvorenika

Suočen s ovakvom situacijom Kijev je donio kontroverzni zakon, koji je stupio na snagu već u subotu, a svrha mu je ubrzati vojnu mobilizaciju tako što će se životna dob za vojačenje smanjiti s 27 na 25 godina. Zelenskij je u petak potpisao i zakon koji dopušta regrutaciju zatvorenika u zamjenu za uvjetni otpust.

Ukrajinski je predsjednik izrazio žaljenje što posjeduje tek četvrtinu protuzračnih obrambenih sustava objektivno potrebnih Kijevu te je dodao da mu treba i 120 do 130 borbenih aviona tipa F-16, misleći pritom na pomoć Zapada. 

Rusija je u subotu izvijestila da je u Harkivskoj regiji zauzela selo Starica u blizini Vovčanska, grada od Harkiva udaljenog pedesetak kilometara, što je ruskim snagama zajamčilo "daljnje napredovanje duboko u prema neprijateljskim obrambenim položajima".

Svoje domove u Harkivskoj oblasti bilo je primorano napustiti gotovo deset tisuća ljudi, objavile su ranije ukrajinske vlasti.

"Iz ove je regije dosad ukupno evakuirano 9907 ljudi", rekao je subotu guverner Oleg Sinegubov, dodavši da su ukrajinske oružane snage tijekom noći odbile dva pokušaja proboja obrane.

Kazao je i da je stanje "pod kontrolom" te da "branitelji pretražuju pojedina područja".

Moskva je, od kraja 2022. uspjela ostvariti najveći teritorijalni napredak u samo tjedan dana. U tom je razdoblju samo u Harkivskoj oblasti osvojila oko 257 km2, podaci su koje je AFP preuzeo od Američkog instituta za proučavanje rata (ISW).