PLAVA SVJETLOST

Tijekom noći zasvijetlilo nebo iznad dijelova Europe: ‘Nevjerojatno! Osjećao sam se kao na filmu...'

19.05.2024 u 16:43

Bionic
Reading

Svjetlucavi fragment kometa kasno u subotu iznenada je osvijetlio nebo iznad nekih dijelova Španjolske i Portugala, objavila je Europska svemirska agencija (ESA), a jedan je Lisabonac novinarima rekao da se zbog prizora 'osjećao kao u filmu'

U nedjelju ujutro ESA je na platformi X podijelila video snimljen vlastitom kamerom kojom je zabilježen "vrlo sjajan meteor" na nebu iznad zapadnoga španjolskog grada Caceresa, blizu portugalske granice.

Kasnije je objavila da je riječ o "malome djeliću kometa", a ne o meteoru.

Procijenjeno je da je komet letio iznad Španjolske i Portugala brzinom od 45 km u sekundi prije nego što je izgorio iznad Atlantika.

U objema zemljama na društvenim su mrežama ljudi objavili vlastite videozapise snimljene u više portugalskih i španjolskih gradova i mjesta.

Na svima se vidi kako komet velikom brzinom prolazi noćnim nebom i osvjetljuje ga intenzivnim plavim i zelenim svjetlucavim bojama.

Stanovnik Lisabona Bernardo Taborda (31) Reutersu je rekao da je šetao gradom s prijateljima kad je nebo odjedanput postalo jarko zeleno.

"Izgledalo je gotovo kao da je dan.... svi smo to vidjeli. Osjećao sam se kao na filmu. Bilo je nevjerojatno", rekao je Taborda.