izjednačavanje plaća

Nezadovoljne medicinske sestre u socijalnoj skrbi: Uvijek su negdje na margini

17.05.2024 u 15:03

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) Mario Gazić najavio je u petak da će novoj Vladi uputiti ključne ciljeve za rješavanje problema hrvatskog sestrinstva, uključujući izjednačavanje plaća sestara u socijalnoj skrbi s plaćama u zdravstvu

Potrebu za izjednačavanjem plaća medicinskih sestara u sustavu socijalne skrbi s plaćama medicinskih sestara u zdravstvenom sustavu, Gazić je istaknuo na otvorenju 2. Kongresa hrvatskog sestrinstva.

"Medicinske sestre u sustavu socijalne skrbi korisnicima pružaju zdravstvene usluge, a one su, gledajući cjelokupni sustav, uvijek negdje na margini”, kazao je Gazić koji smatra da ima prostora za daljnje povećanje plaća medicinskim sestrama.

Nezadovoljstvo svojim statusom iznijele su i patronažne sestre kojima ni dalje nije priznat magisterij niti koeficijent koji je relevantan.

Savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta rekla je da su izneseni problemi medicinskih sestara u sustavu socijale i problemi patronažnih sestara među prvima koje će nova zdravstvena administracija početi rješavati.

Sudionici 2. kongresa sestrinstva poručili su i da je nužno povećati upisne kvote za obrazovanje, naglasivši da je korak u dobrom smjeru realizacija sestrinskih specijalizacija iz hitne pomoći.

Komora je, napominju, u suradnji sa stručnim društvima pripremila još dvadesetak specijalizacija, među kojima i za perfuzioniste, te kardiološke i onkološke sestre.

"Medicinske sestre su srce i duša nacije i bez njih zdravstveni sustav naprosto ne može funkcionirati", utvrdili su sudionici kongresa.

Hrvatska komora medicinskih sestara okuplja 41.000 članica i članova. Od ulaska u EU, 3000 medicinskih sestara napustilo je hrvatski zdravstveni sustav, a prema procjenama u sustavu zdravstva nedostaje ih čak 4000.